Informatie verhuurder

Jouw woning(en) verhuren aan internationale werknemers (arbeidsmigranten), waar moet je op letten?

Ieder jaar komen er meer internationale werknemers naar Nederland die op zoek gaan naar een tijdelijke woning. Het aantal internationale werknemers in Nederland is de afgelopen jaren flink toegenomen. Op dit moment zijn er circa 750.000 mensen uit onder meer Oost-Europa werkzaam in de land- en tuinbouw, de verschillende distributiecentra en de bezorging. Ook in minder voor de hand liggende sectoren, zoals de zorg, neemt het aantal internationale werknemers toe.

Wil je jouw woning specifiek aan internationale werknemers gaan verhuren? Dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Niet iedere woning is geschikt voor een internationale werknemer. Met name de eisen waaraan de woning moet voldoen, zoals het keurmerk SNF-keurmerk (Stichting Normering Flexwonen) dat eisen stelt waaraan de huisvesting van internationale werknemers ten minste moet voldoen en de oplevering spelen een grote rol. Om buitenlandse arbeidskrachten garanties te bieden op het gebied van huisvesting hebben een aantal Nederlandse organisaties de Stichting Normering Flexwonen opgericht. Zij schrijft regels voor omtrent (brand)veiligheid, oppervlakte, hygiëne, sanitair, kwaliteit, en privacy.

Kwaliteit Huisvesting
De kwaliteit van de huisvesting moet voldoen aan de kwaliteitseisen van de bestaande keurmerken. Uitgangspunt hierbij is 1 persoon per slaapkamer en minimaal 15m2 leefruimte per persoon, bij voldoende ruimte in een slaapkamer kunnen 2 slaapplekken worden gecreëerd of in het geval van personen met een affectieve relatie.

Regels voor Aanbieders/bemiddelaars huisvesting
De gemeente bepaalt waar internationale werknemers mogen wonen. Het gebouw waarin je internationale werknemers wilt laten wonen moet in het bestemmingsplan een woon- of logiesfunctie hebben.

Een gemeente kan daarnaast regels hebben voor:

Toestemming van de gemeente
Gemeenten zijn vrij om hun eigen beleid te maken. Daarom hebben sommige gemeenten een meldplicht bij verhuur. Of je toestemming moet vragen aan de gemeente hangt af van of je de woning voor onbepaalde tijd of tijdelijk wilt verhuren. Wil je je te koop staande woning verhuren onder de Leegstandswet, dan heb je een vergunning nodig.

Oplevering
De manier van opleveren is belangrijk. De meeste internationale werknemers zijn vaak niet langer dan een aantal maanden of een aantal jaar in Nederland. Daarom zijn woningen waar veel aan moet gebeuren niet interessant. Wil je je woning aan internationale werknemers verhuren, dan kun je deze het beste gemeubileerd of gestoffeerd verhuren.

Gestoffeerde woonruimte verhuren
Een woonruimte die gestoffeerd wordt verhuurd, wordt opgeleverd met tenminste vloer- en muurbekleding en raamdecoratie. Daarnaast horen er gordijnen of rolgordijnen in het huis of appartement aanwezig te zijn. Basisverlichting hoort ook bij de stoffering evenals een wasmachine en indien mogelijk een wasdroger. De keuken dient te beschikken over de vaste voorzieningen zoals een fornuis, koelkast, afzuigkap en een oven of magnetron.

Gemeubileerde woonruimte verhuren
Bij een gemeubileerde woning is alles aanwezig, van bestek tot het beddengoed. De huurder hoeft in principe alleen zijn kleding en tandenborstel mee te nemen om zijn intrek in de woning te nemen. De eerdergenoemde eisen voor een gestoffeerde woning zijn aanwezig in een gemeubileerde woning, aangevuld met meubels zoals een zithoek, televisie, eethoek, bed(den), kasten en lampen. Naast meubels dient er ook linnengoed, serviesgoed en andere keukenbenodigdheden zoals pannen aanwezig te zijn.

Het huurcontract voor een internationale werknemer-huurder
In principe is een huurcontract voor een internationale werknemer niet anders dan voor andere tijdelijke huurders. Toch is het handig om in het huurcontract rekening te houden met de situatie van je huurder.

Huis verhuren als particulier – hoe het werkt

Wanneer je jouw woning gaat verhuren, wil je snel de juiste huurder vinden. Dat kan via een makelaar, maar je kunt het grootste deel van het verhuurproces ook gemakkelijk zelf regelen. Denk aan het plaatsen van een advertentie en het vinden van een huurder! Op Short Stay at Home is het verhuren van je woning heel eenvoudig en je houdt de verhuur helemaal zelf in de hand: plaats gratis een advertentie voor je woning online en vindt een geschikte huurder.

Je eigen woning verhuren in 5 eenvoudige stappen

Stap 1 – Woningkenmerken invullen
Vul alle bekende kenmerken in om te laten zien wat voor woning het is. Hieronder een aantal kenmerken:

Stap 2- Zet de te verhuren woning goed in de markt
Voor een goede presentatie van woning op de markt, zet je de volgende punten duidelijk in de advertentie:

Stap 3 – Bezichtiging door potentiële huurders
Zodra er geïnteresseerde potentiële huurders zijn die voldoen aan jouw eisen, kun je een bezichtigingsafspraak plannen. Tijdens deze bezichtiging kun je meteen een goede inschatting maken van de eventuele huurder. Je gaat je eigen huis verhuren en wil dan wel graag dat je een goed gevoel hebt bij de nieuwe huurder.

Stap 4 – Maak goede afspraken
Als alles in orde is, inspecteer je de huurwoning samen met de nieuwe huurder en stel je een duidelijk inspectierapport en eventueel een inventarislijst op van het te verhuren huis.

Stap 5 – Huurovereenkomst en sleuteloverdracht
Het contract bestaat bij het verhuren van een huis over het algemeen uit een standaard gedeelte, aangevuld met eventuele bijzondere bepalingen. Onderdelen van deze huurovereenkomst zijn onder andere de tijdsperiode waarin het huis wordt verhuurd, de huurprijs en betaling hiervan, de gang van zaken bij schade, verantwoordelijkheden van zowel de huurder als verhuurder (bijvoorbeeld met betrekking tot onderhoud) en regels omtrent de beëindiging van de huurovereenkomst. Zodra de huurovereenkomst door beide partijen is ondertekend kan de sleuteloverdracht plaatsvinden en kan de huurder het huis betrekken.

Maak gratis een woningadvertentie